שיפוץ או שימור מבנה?
הרבה אנשים שואלים אותנו מה יותר כדאי, להרוס ולבנות מחדש - או לשמר את הנכס הקיים? שאלת השאלות.
וההכרה בקונפליקט הזה ובחשיבותו של שימור המבנים גררה עמה ויכוח לוהט בתוך חוגי האדריכלים. התשובה תלויה בהרבה משתנים: שיקולים תכנוניים, מיצוי הפוטנציאל של הנכס, שיקולים כלכליים, הנדסיים, סביבתיים ועוד.
הן מבחינה לוגיסטית והן מבחינה הנדסית, שיפוץ מבנה הוא מהלך מורכב יותר מבנייה חדשה. על פניו, קל יותר להרוס מבנה ולהתחיל מחדש, אך האם תמיד זהו הפתרון הנכון?
במאמר הזה ננסה לשפוך אור על השיקולים בעד ונגד שיפוץ בהשוואה לשימור. לא משום שיש אמת אחת נכונה, אלא משום שבמציאות הישראלית הנוכחית, היד קלה מדי על ההדק...
שימור מבנה היא פעולה אדריכלית-הנדסית שנועדה לחדש מבנים בעלי חשיבות היסטורית, תרבותית ואדריכלית. ערכו של מבנה משומר גבוה יותר מזה של מבנה חדש. השימור מהווה בדרך כלל פוטנציאל לפיתוח איכותי יותר של התכנון ומכאן של הנכס.שימור מתייחס לפרטים במבנה כבעלי ערך ושואף לתחזקם, לחדשם ולשמור אותם לרווחת הדורות הבאים.
כך למשל, בתי אבן קטנים בקיבוצים ומושבים עוברים תהליך של שימור בו מחזקים אותם, משפרים את עמידותם ומחדשים אותם מבלי לפגוע במראה המקורי של הבית.
דוגמא נוספת היא מבנים גדולים כגון בתי עיריות, בנקים, בתי שגריריות וכדומה שגילם הוא 80-150 שנה, בניינים אלו מחודשים ומותאמים לצרכי ציבור.
במהלך השנים האחרונות, הצטרף לקטגוריית הבנייה, הן בארץ והן בעולם, סוג חדש של תהליך בנייה, שיפוץ מבנה התהליך של שיפוץ מבנה לשימור כלל לא מתמקד בבנייה מחדש של מבנים, אלא מתמחה בשימור של מבנים, תוך כדי ביצוע פעולות שיפוץ ייחודיות וחיוניות כאלו או אחרות, וזאת בעבור תוצאה סופית של מראה חדש, צעיר, מיוחד ורענן לחלוטי יחד עם נגיעות תרבותיות והיסטוריות. שיפוץ מבנה יוצר סביבה עירונית עשירה, מעניינת ואיכותית יותר מבחינה תרבותית, אדריכלית ועיצובית. שם דגש על על מתן זהות וביטוי ייחודים ומחודשים.
מדינת ישראל עשירה בהיסטוריה ובאינספור מבנים עתיקים אשר מחייבים שימור המורשת הישראלית.
מהכוח אל הפועל, תהליך שימור הבניה העתיקה בישראל הוא בין הנפוצים והזמינים בעולם.
כמו כן, חשוב לזכור כי שימור בית צריך להיעשות על ידי קבלן שיפוצים מומחה המבין את המשמעות האדירה והחשובה בשימור מבנה בעל ערך רב ובהקפדה יתרה על שמירת המניירות ההיסטוריות.