בנייה קלה - חסכון ויעילות בזמן ובכסף
הקונספט של בניה קלה החלה להפוך פופולארי בישראל ובכלל בעולם בשנות השמונים-תשעים. תחום זה נכנס אל עולם הבנייה בעקבות שיפור החומרים אשר אפשרו לבסס מבנים שונים על קונספט זה, העלייה במחירי החומרים שנדרשו עבור בנייה רגילה וכן עצם זה שבנייה קלה אפשרה בנייה מהירה וחסכונית בזמן. במקרים בהם היה צורך לבנות מבני מגורים ומבנים אחרים בזמן קצר, החלו להתבסס על חומרים ורעיונות מתוך בניה קלה.
הרעיון של בניה קלה הוא לקחת חומרים מוכנים, כגון עמודים, קורות, קירות, תקרות ורצפות, להציב אותם בשטח ואז להרכיב אותם לכדי מבנה. כל החומרים הנ"ל מוכנים בכמויות גדולות במפעלים שמתעסקים בבנייתם. כך למעשה כל מה שנוצר במפעל מגיע לשטח וכל מה שיש לעשות זה פשוט להתקין את החומרים השונים.
היתרונות של בנייה קלה הן כאמור, עצם זה שמדובר בבנייה מאוד חסכונית מבחינת זמן ועלויות (על מנת לחסוך יותר בעלויות, רצוי לרכוש את המרכיבים השונים למבנה ממפעלים שנמצאים קרוב לשטח בו רוצים להקים אותו, כך ניתן לחסוך בעלויות השינוע שלהם אל אתר הבנייה) , כמו כן מדובר בבנייה מאוד פשוטה שמעניקה למבנה את כל מה שהוא צריך מבחינות המערכות. כלומר, במבנה של בנייה קלה אפשר ליהנות ממערכת חשמל, מים וכדומה. יתרון נוסף הוא, שניתן לא רק לייצר מבנים שלמים של בנייה קלה אלא גם תוספות של חדרים למבנים קיימים ובכך גם חוסכים את כל מה שכרוך לשיפוץ של המבנה.
עם זאת ישנם מספר חסרונות בבנייה קלה, ראשית, קשה מאוד לשנות מבנה שנוצר בבנייה קלה, כלומר מדובר בבנייה אחידה, אין הרבה אפשרות לגמישות בכל הקשור לעיצוב המבנה. זו גם הסיבה כאשר יש צורך בבנייה של מבנים רבים בזמן קצר, הרי שאנחנו נראה מבנים דומים אחד לשני.
חסרון אחר הוא, מאחר ומדובר על חומרים שמורכבים אחד על השני או בתוך השני, הרי שבבנייה כזו יש נקודות תרופה שונות, למשל, סיכוי גדול יותר לחדירת מים ועוד. עם זאת במהלך השנים נעשו אינספור שיפורים בחומרים, מתוך כוונה למנוע חדירת מים או פגיעות אחרות במבנה.
יש לציין, שלהבדיל ממבנה רגיל, הרי שמבנה בבנייה קלה מצריך פחות אישורים לבנייה אך יש צורך בקבלת אישורים לבטיחות המבנה. כמו כן יש צורך לקבל אישורים להתקנת המבנה במקום בו רוצים להציב אותו, זאת על מנת שלא יפגע באיכות הסביבה ולא יפריע לנוף באזור.